Journal | Christofer Sandin

Smyglansering av ett nytt litet projekt om kosttillskott och träning.

Under större delen av min friidrottskarriär så var jag relativt restriktiv med kosttillskott och försökte äta bra och inte komplicera till det mer än nödvändigt.

Jag kompletterade med vitaminer och mineraler periodvis och var ganska nog med att fylla på med protein och snabba kolhydrater efter styrketräningen och tuffa löppass. Ibland i form av proteinbars, men oftast i form av Gainomax som passade mig bra.

Däremot fanns det många av mina kompisar som var otroligt seriösa med sina kosttillskott och ibland kändes det som om vissa åt mer tillskott än mat så jag har haft många intressanta diskussioner om ämnet.

Sedan vi lanserade Styrkeprogrammet så har Ulf skrivit många bra artiklar och även jag har lärt mig mer under de senaste åren än jag kunde medan jag var elitaktiv. Vi har en del artiklar om kosttillskott och träning, men Styrkeprogrammets fokus är trots allt själva träningen med alla olika övningar.

På tal om Styrkeprogrammet så är det riktigt skoj att kunna berätta att vi idag har upp emot 2000 unika besökare vissa dagar. Besökare spenderar i snitt mer än 5 minuter på sajten vid varje besök. Med lite överslagsräkning blir det en förbannat massa styrketräningsövningar varje dag! Det är faktiskt en bra bit över 150 timmar video dagligen vilket är häftiga siffror med tanke på att vi gjort så gott som allt jobb helt ideellt och utan någon form av finansiering under de senaste 3 åren.

Populariteten gör också att vi får en hel del frågor om allt mellan himmel och jord och Mikael och Ulf gör ett jättejobb genom att svara på så många frågor som möjligt. Det är till och med så att de allra flesta faktiskt får personliga svar. Vi får även en hel del frågor kring kosttillskott och man undrar vad man skall köpa, vad som är bluff, vilken typ av tillskot som ger resultat och hur det fungerar i största allmänhet.

Vi kände att Styrkeprogrammet troligen inte var bästa forum för den här typen av diskussioner och har i stället smyglanserat en liten ”systersajt” till Styrkeprogrammet som vi valt att kalla Kosttillskott & Träning. Ulf har skrivit riktigt bra förklaringar och tips till de vanligaste typerna av tillskott och det inkluderar bland annat proteinpulver, kolhydrater och kreatin. Vi hoppas också kunna komplettera med lite konkreta tips på produkter inom kort så fort vi hittat en bra lösning på detta.

Det finns fortfarande lite att putsa på, men jag tycker det känns kul att vi fått ut en riktigt bra guide för personer som undrar vilka kosttillskott som kan passa just dom. Jag önskar faktiskt att det hade funnits en liknande resurs för 10 år sedan när jag började min friidrottskarriär. Vi har försökt att hålla texterna på en nivå som tilltalar de flesta som tränar seriöst. Det finns givetvis en hel del fakta, men samtidigt skall man inte behöva vara utbildad i kost- och träningslära för att kunna tillgodogöra sig informationen om man vill lära sig lite mer…

Jag vet att det finns ett par stycken som är riktigt duktiga på ämnet som läser det här och om du är en av dom och hittar några kostigheter på sidan så får du gärna höra av dig med dina kommentarer.

Vi hopps att informationen kan komma till användning!

Go to the start page  |  Go to a list of all journal entries