Journal | Christofer Sandin

Nya läckra prylar från Apple

Apple har lanserat Mac mini. Den är bara 5 x 17 x 17 cm stor och snygg som… med en G4 processor som dirigent har den helt klart skapliga specifikationer för de $500 som priserna startar på (eller 4700 kr i Sverige, konstigt nog…).

Med lite mer minne och en lite större hårddisk är det en riktigt läcker dator för de flesta användningsområderna, sedan är den ju riktigt snygg också! Dessutom saknar datorn fläkt så den skall vara i princip ljudlös. Jag har blivit rätt förtjust i Apples produkter det senaste året och då både Mac OS X 10.3 och iLife ‘05 ingår i priset gör det ju inte saken sämre… Det skall bli väldigt intressant att läsa de första recensionerna.

En ny iPod har också sett dagens ljus - iPod Shuffle. Det har ryktats om att Apple hade en ny iPod på gång och nu är det alltså officiellt. Det är den första iPoden som sparar musiken på ett flash-minne istället för en minihårddisk. Jag antar att Apple var rädda för att man skulle missa viktiga marknadsandelar när i princip alla andra tillverkare av mp3-spelare släppt mindra, flash-baserade spelare den senaste tiden.

iPod Shuffle finns i två varianter, med 512 mb eller 1 gb minne. Den billigare kostar 895 kr. Den är 8,4 cm hög, 2,5 cm bred, en knapp centimeter tjock och väger bara 22 gram!

Anmärkningsvärt är att den verkar sakna display. Frågan är om inte folk kommer att tycka att det är lite fattigt? Men man skall nog inte säga för mycket… iPod har varit företagets flaggskepp i två år och sålt som smör i solsken, för att använda en gammal klyscha, och det är säkert ett väl övervägt beslut.

Go to the start page  |  Go to a list of all journal entries